Titel: Tre skrockgubbar

Meddelare: Fiskare N. Norberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Sandviken

Mina farföräldrar var bondfolk i Berg i Vibyggerå, men på somrarna låg de här i Sandviken och fiskade. Då pappa var lillpojke, blev han så en gång ut för en förfärlig värk. Då for de till en trollkarl i Gene i Nätra-"Jon Gene". Han "kastade ut" för pojken, och då han hade gjort det, sade han, att pojken fått "förråkt" av allra värsta sorten, ty det fräste bara då han kastade ut. Nu skulle pappa inte få gå ut sedan solen gått ned under så och så lång tid. Någon tid därefter blev pappa en natt nödig stiga upp och gå ut för att kasta vatten.

Då han kom ut på bron, stod det vid motsatta fiskarstugan tre karlar, som var så långa, att de räckte ända upp till takveden. Då blev han rädd, och sprang in och lade sig som han hade det. Om en stund vaknade han åter, och - då stod han ute på bryggan och kastade vatten. Då han vände sig om, såg han de tre karlarna komma gående utför bryggan mot honom. Han hoppade ned på sanden nedanför och sprang bakom en båt för att gömma sig, men han hann inte. Karlarna var där lika fort. Då sprang han undan dem till Mäskudden och där ämnade han ett tag hoppa i sjön, men han ändrade sig och sprang i stället upp genom skogen och upp på Röruddsberget. De tre karlarna höll efter honom hela tiden.
Men så rann solen upp och då försvann karlarna. Där stod nu pojken i bara skjortan, och han hade sprungit så, att han hade stött sönder bägge stortåna på sig. Han hade också talat med de där underliga männen, men ingen av oss fick någonsin höra vad de sagt. Emellertid blev han fri värken.

Samma uppt. även under rubrik VI. Andeväsendena. f.) "Smågubbar" och "troll" av obestämd karaktär